Stativová hlava Manfrotto MHXPRO-3W se představuje

Manfrotto je přední výrobce stativů, hlav a dalšího příslušenství a já si troufám tvrdit, že jestli tato firma něco umí ze všech nejlépe, tak jsou to třícestné stativové hlavy – mezi fotografy často přezdívané jako „kohoutkové“ hlavy. Legendou je dnes již nevyráběná hlava Manfrotto 141RC, která je (sám ji mám asi patnáct let – takže opravdu je) výborně funkční, dostatečně robustní i pro těžší sestavy a také v podstatě nezničitelná. Tuto hlavu již dříve v portfoliu výrobce nahradil subtilnější model 804RC2, u kterého Manfrotto poprvé použilo technický plast Adapto. Tato hlava je stále v nabídce italského výrobce, ale letos před Photokinou dostala mladší sestru – stativovou hlavu Manfrotto MHXPRO-3W, na kterou se nyní podíváme podrobněji, protože rozhodně není bez zajímavosti.

stativová hlava Manfrotto MHXPRO-3W

Frikce, o tom to je

Nová hlava je designově velmi podobná „osm set čtyřce“ a také zde byl použit zmíněný plast Adapto, ovšem jen ve velmi malé míře – na jedné svislé vzpěře. Zbytek konstrukce využívá lehké hliníkové slitiny, rychloupínací destička je běžný velmi rozšířený typ 200PL-14.

Co je na této zdánlivě běžné stativové hlavě tak zajímavého? Předně je to systém frikce předozadního a bočního náklonu. Dvě relativně rozměrná „točítka“ představují mechanické třecí spojky, kdy utahováním se zvyšuje tření, a tím je dosaženo tužšího chodu. K čemu je to dobré? Samozřejmě k tomu, aby se vám po povolení „kohoutku“ fotoaparát ihned nepřevracel do krajní polohy, ale abyste mohli pohodlně nastavit požadovaný úhel. Podle hmotnosti aktuálně používané sestavy si nastavíte frikci a práce s hlavou je pak mnohem efektivnější. Je jasné, že tuto funkcionalitu využijí hlavně majitelé rozměrných a těžkých těl, ale také třeba milovníci dlouhých skel a podobných sestav, u kterých často bývá problém s těžištěm.

stativová hlava Manfrotto MHXPRO-3W

Druhá vychytávka řeší parametr, který se nazývá skladnost. Když jsem v úvodu zmiňoval třícestnou legendu Manfrotto 141RC, pak o té zasvěcení vědí, že zrovna skladná není – „kohoutky“ z ní trčí na tři strany, což při transportu nebývá příjemné. Nová hlava MHXPRO-3W je celkově drobnější, ale… Má ručky zasouvací! Nejde o žádný technický zázrak – dvě pogumované rukojeti se dají prostě a jednoduše zasunout o 3,5 cm dovnitř. Řeknete si, že je to blbůstka, až ale budete stativ cpát do fotobatohu či jiného zavazadla, vynesete výrobce za tuto funkcičku do nebes.

stativová hlava Manfrotto MHXPRO-3W

A možná ještě jednu vychytávku bych měl zmínit – hlava Manfrotto MHXPRO-3W má na horním dílu tři válečkové vodováhy čili pro každý směr jednu. Například pro příznivce skládaných panoramat jde jednoznačně o lepší řešení nežli obvyklá vodorovná kulatá libela. Na druhou stranu, moderní zrcadlovky mají dvouosé vodováhy vestavěné, takže si názor na tuto vymoženost račte udělat sami vlastní.

A ještě poslední informace: hlava se vyrábí v Itálii, v mateřském závodě Manfrotta poblíž malebného města Bassano del Grappa, kde společnost sídlí. Tedy žádná Čína…

Technické parametry a cena

Rozměry pro transport: 13 × 13,5 × 13,5 cm
Upevnění k přístroji: 1/4″ šroub (rychloupínací destička 200PL-14)
Upevnění ke stativu: 3/8″ závit
Horizontální rotace: 360°
Boční sklon: –30°/+90°
Předozadní sklon: –30°/+90°
Hmotnost: 1 kg
Nosnost: 8 kg

Doporučená maloobchodní cena: 3 290 Kč
Zdroj: Hama, Brno, www.hama.cz

stativová hlava Manfrotto MHXPRO-3W


Sdílej

Jeden komentář

  1. díky za zajímavý článek, sice jsem pro kulové hlavy (taky mám Manfrotto 486), ale netušil jsem že jde na třícestné hlavě nastavit ta frikce … začnu uvažovat o rozšíření přísluška pro svůj NIKON :)
    těším se na další články nejen o Nikonu!

    K.D.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *