S časopisem FOTO č. 30 v brněnské MHD. Aneb na konečné nezapomeňte vystoupit…

To si takhle v brněnské MHD čtete časopis, aby vám na konečné trolejbusu někdo zaklepal na rameno. Zvednete hlavu, a on je to řidič. „Pane, jsme na konečné, musíte vystoupit“, povídá, a patrně u toho přemýšlí zdali jsem nepřebral. Po pravdě tak trochu ano. Přebral jsem kus ze 423 gramů 30. vydání časopisu FOTO, které je jednoduše… skvělé!

Časopis FOTO č. 30

V tom trolejbusu z Kohoutovic do centra „štatlu“, na Mendlovo náměstí, jsem četl výborný rozhovor Kataríny Pleskot Kollárové s jedním z našich nejlepších dokumentaristů, Jaroslavem Kučerou. Určitě si jej nenechte ujít. Další krátký přejezd na Českou jsem si v nacpané šalině zpříjemnil pohlazením v podobě článku a fotografie Vojty Slámy s názvem Jaképak retro?. Protože na Fakultě sociálních studií už na mě čekali studenti katedry žurnalistiky, musel jsem – s velkou nechutí – nové vydání časopisu FOTO odložit. Na dobu nezbytně nutnou…

Časopis FOTO č. 30

Po semináři jsem pokračoval typicky vyčerpávající zprávou profesora Birguse o Paris Photu 2016, v níž se grafik časopisu FOTO Richard Procházka „vyřádil“ jak na úvodní dvojstraně, tak i na konci článku, kde vtipně propojil fotografii Philippa Rametta s textem otočeným o 90 stupňů. Svůj um pak dokázal hned v následujícím článku Epos – nejen máničky ze štatlu, a ostatně v celém časopisu.

Aktuální vydání FOTA je fakt po všech stránkách výborné, to mně můžete věřit!

Časopis FOTO č. 30

Tisková zpráva

FOTO 30 — dalších 423 gramů sametu
Konec loňského tuzemského fotografického roku se tradičně nesl v duchu vyhlašování toho nejlepšího, co se urodilo v české novinářské fotografii. Soutěž Czech Press Photo u nás stále platí za jediné soustředěné „pohnutí“, které reflektuje tvorbu profesionálních fotografů v Česku. Má patřičnou publicitu, prostředky a nově také velkorysé galerijní prostory (které si můžete pronajmout) s restaurací i zasedací místností.

Sdružení CPP se v novém složení pod vedením Veroniky Souralové zasloužilo o vznik fotografického centra, jaké našinec tolik postrádal. Místa, kde může navštívit kvalitní výstavu, zúčastnit se besedy, potkat se s kolegou fotografem.

Škoda, že podobně sympaticky a moderně už nevyšel „facelift“ samotné soutěže. Ta sice anoncovala restrukturalizaci jednotlivých kategorií, místo toho však výsledky ještě více rozmělnila. Pokud si chce soutěž budovat prestiž, nemůže oceňovat banální snímky a vyhlašovat banální kategorie. Musí mít pohled toho nejlepšího editora, musí svým finálním výběrem říct — tohle je dobrá fotka. A to se bohužel nestalo. I proto věnujeme poprvé v naší historii výsledkům této soutěže jen krátký pohled Martiny Grmolenské.

Časopis FOTO č. 30
Evidentně spokojený šéfredaktor časopisu FOTO, Tomáš Hliva :-)

Fotografická událost pak zasáhla i rok nový. Josef Koudelka osobně v Praze a Brně uvedl premiéru dokumentu Gilada Barama Koudelka fotografuje Svatou zemi. Atmosféra celého podniku, včetně shánění lístků, mi připomněla známou scénu z Vianova románu Pěna dní, kde se dav lidí různými způsoby snaží dostat na přednášku Jeana Sol-Partra.

V jednopodlažním brněnském kině Art, kam zamířila i naše redakce, naštěstí k propadení stropu nedošlo, elitní střelci nemuseli klestit mistrovi sekerami cestu k pódiu, ani nedocházelo k četným případům mdloby z přílišného vzrušení, ale zájem o podobnou akci ukázal, že purista Koudelka, skoupý na rozhovor (který odmítá dopředu paušálně všem případným zájemcům) zkrátka platí za fotografa toho největšího formátu.

Pokud jste se na promítání spojené s besedou s režisérem a jeho hlavním a jediném protagonistou nedostali, doporučuji vám shlédnout alespoň dokument Aleše Kisila, který uvedla Česká televize v premiéře 18. ledna a který je k vidění online na stránkách ČT art.

Ale abych se jen nevracel v kruhu času zpět, jedna aktuální a věřím, že pro spoustu z vás fotografů dobrá, zpráva na začátek. Fotografická soutěž FRAME, jejíchž osm ročníků proběhlo v letech 2005—2012, mnohokrát jsme o ní psali a donedávna čekala na znovuzrození, se pod křídly časopisu FOTO chystá na svůj velký návrat. Jsme rádi, že jste s námi u toho.

Tomáš Hliva, šéfredaktor časopisu FOTO

Časopis FOTO č. 30

Z obsahu časopisu FOTO 30

_fotostory / Vojtěch V. Sláma
_profil / Adrian Samson
_téma / Příběhy v kruhu
_portfolio / Marta Berens
_portfolio / Keiko Nomura
_rozhovor / Jaroslav Kučera
_kultura/ Paris Photo 2016
_kultura/ EPOS v brněnském Domě umění
_kultura / Pavel Mára — Mater
_ikona / Bohumil Krčil
_talent / Karolina Karwan

Foto na titulní straně Adrian Samson, Interview

Další ukázky z časopisu FOTO č. 30

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *