Pětadvacáté vydání časopisu FOTO právě teď na vašich trafikách

Byť fakticky je dnes časopis FOTO č. 25 už loňským vydáním, na stáncích a u dalších prodejců se objevil zhruba před týdnem, takže prosím na tento vtípek zapomeňte a pojďte se podívat, co v novém časopisu FOTO najdete.

Mě osobně velmi zaujal článek Obludárium Antonína Kratochvíla. Tento světoznámý fotograf na začátku 70. let minulého století pořídil zajímavý soubor s názvem Sideshow, dokumentující „freaks“ – jak to říci… prostě lidské zrůdy, které v té době, či spíše v dřívějších letech vystupovaly v pouličních cirkusech. Člověk s kůží aligátora, vousatá žena, lachtaní muž, 538kilogramový, nejtlustší muž světa… Antonín Kratochvíl ještě v 70. letech připravil maketu knihy Sideshow, ale u vydavatelů se setkal jen s odmítnutím. Nicméně po 40 letech o tento titul projevilo zájem vydavatelství Kant, takže se máme na co těšit.

Časopis FOTO č. 25

Ještě dva články, jinak jako vždy obsahově skvělého časopisu FOTO, bych vám rád doporučil. Jednak je to rozhovor s Alžbětou Jungrovou, kterému vytýkám jen jednu maličkost – škoda že není delší.

A pak též poněkud tajemný rozhovor Nenápadný naturista Novák točící se kolem publikace Karla Nováka s názvem Přirozeně, která před nedávnem vyšla ve vydavatelství BigBoss. Že nevíte, o co jde? Ale víte – článek o společné výstavě Karla Nováka a Jocka Sturgese, která se konala v Moravské galerii v roce 2013, se vám, soudě podle počtu přečtení, líbil velmi. A právě o naturistických fotografiích pojednává i Novákova kniha. A proč tajemný rozhovor? Protože se zde vlastně skoro nedozvíte, koho šéfredaktor časopisu FOTO Tomáš Hliva zpovídá. Ano, posléze se z různých indicií dovtípíte, že je oním záhadným respondentem editor knihy Přirozeně Roman Franc, nicméně mohlo to být z článku přece jenom více zřejmé.

Časopis FOTO č. 25

Tisková zpráva

Konec roku se tradičně nesl ve znamení festivalových přehlídek, na kterých časopis FOTO nemohl chybět. V obraze s námi zůstanete prostřednictvím nejen fotografie, ale i slova, a to zejména díky reportážím Vladimíra Birguse z terorem poznamenaného Paris Phota a Václava Podestáta z bratislavského jubilejního 25. Měsíce fotografie. Svoje vyvrcholení zažívá v závěru sezony také přehlídka toho nejlepšího z české novinářské fotografie – za soutěží Czech Press Photo 2015 se kriticky ohlédla Martina Grmolenská.

Hlavním tématem aktuálního vydání je reportážní fotografie. Sešlo se nám hned několik špičkových autorů – Alžběta Jungrová, Markel Redondo, Tomáš Třeštík a dokumentarista-reportér Antonín Katochvíl, z jehož cyklu Sideshow publikuje časopis FOTO exkluzivně několik snímků.

„Značná část fotografického díla Antonína Kratochvíla zůstává i nadále neobjevená. Patří do ní i fotografická esej ‚Sideshow‘, na které Kratochvíl pracoval začátkem 70. let. Fotografie původně připravoval pro knihu, ta však nikdy nevyšla. Podobně jako o generaci starší newyorská fotografka Diane Arbusová fotografuje Kratochvíl ‚freaks’ – nejrůznější zrůdy, obludy, trpaslíky, srostlá siamská dvojčata a jiné bizarní lidské bytosti, které si vydělávaly na živobytí v cirkusech zvaných ‚sideshow‘, jež byly součástí tradičních amerických karnevalů,“ píše ve svém skvělém článku Václav Vašků. Díky němu s námi můžete nahlédnout do dnes již zapomenutého světa, který však byl ještě v první polovině 20. století nedílnou součástí lidové zábavy.

Časopis FOTO č. 25

Za vaši pozornost stojí také představení tvorby Vladimíry Židkové, Honzy Sakaře, prostřednictvím rozhovoru s Romanem Francem s námi můžete objevit snímky naturisty Karla Nováka z knihy Přirozeně, a v neposlední řadě také fotografie Dany Kyndrové, která vydala rozsáhlou obrazovou publikaci dokumentující ruský národ.
Ať už budete fotografovat, nebo jen o fotografii číst, uvažovat o ní, živit se jí nebo v ní soutěžit, nechť vás síla provází i v roce 2016.

Vaše redakce časopisu FOTO

Z obsahu nového vydání FOTO 25, které můžete koupit zde
KLASIKA

Honza Sakař – Kolodiová fotografie

PROFIL

Vladimíra Židková

TÉMA – Reportážní fotografie

Markel Redondo – Svědkové holokaustu
Alžběta Jungrová – NY-City
Antonín Kratochvíl – Sideshow
Tomáš Třeštík – Writers

KULTURA

Bratislavský Měsíc fotografie
Paris Photo 2015
Czech Press Photo

IKONA

Dana Kyndrová: Rusové… jejich ikony a touhy

Rozhovor s Romanem Francem

Karel Novák: Přirozeně

Přehled výstav a fotografických publikací
TECHNIKA

S fotoaparátem Sony na Islandu
Přehled fotografické techniky
Fotobatoh Thule Covert

Ukázky z časopisu FOTO č. 25

Sdílej

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *