JSEM | Fotka týdne Nikonblogu – 26. kolo – poslední za rok 2015

I když se nám poslední týden dnes již minulého roku protáhl až do roku aktuálního, snad vás nepohorší, jestliže jej budeme považovat celý za poslední v roce 2015. Jak jsem už avizoval v minulém týdnu, zároveň je to také absolutně poslední JSEM | Fotka týdne Nikonblogu. Ano, od ledna se naše soutěž „transformuje“ na JSEM | Fotka měsíce Nikonblogu.

Pro vás se – kromě prodloužení doby pro hodnocení fotografií – v podstatě nic nemění. Skupina na Flickru se pouze přejmenuje, adresa zůstane stejná. Ani s měsíční periodicitou nebudeme pravidelně vyhlašovat témata – soutěž je volná, vkládejte fotografie s jakýmikoliv náměty, které jsou v souladu s pravidly soutěže (ta najdete na Flickru v diskusi). Občas sice nějaké téma vyhlásíme, ale to se včas dozvíte.

První v posledním týdnu

Peter Čech není v naší soutěži rozhodně neznámým autorem. Ve dvou týdnech zvítězil, v dalších dvou kolech se „umístil“. Oprava: Počínaje tímto dnem si připisuje třetí vítězství, protože jeho snímek Good morning získává pomyslné první místo i ve 26. kole fotosoutěže JSEM | Fotka týdne Nikonblogu. Aby toho nebylo málo, přidáváme ještě jeden snímek Petera Čecha, zimní romanci, která by vás v současném počasí mohla navnadit k vycházce do přírody. S fotoaparátem samozřejmě. Peteru Čechovi gratulujeme!

JSEM | Fotka týdne Nikonblogu
JSEM | Fotka týdne Nikonblogu – 26. kolo | Good morning | Foto Peter Čech
JSEM | Fotka týdne Nikonblogu
Winter romance | Foto Peter Čech

V teple domova naopak fotil Tomáš Máca, kterému publikujeme jeho snímek Orchidej. Byť se jedná o „téměř makro“, autor se nesnažil o maximální proostření, respektive hloubku ostrosti, ale naopak spolu s příjemnou tonalitou pracuje s neostrostí a bokehem. Pěkné!

JSEM | Fotka týdne Nikonblogu
Orchidej | Foto Tomáš Máca
Tudy ne, přátelé…

Ještě jednu novinku vlastně máme pro nový rok a Fotku týdne/měsíce. Budeme vás nejen chválit, ale také kritizovat. Dnes jsme do naší nové rubriky vybrali dva snímky, ale kdybychom byli důslední, našlo by se jich mnohem více. Ještě ale poznámku: Rozhodně nechceme nikoho pranýřovat. Zrovna dvojice dnešních autorů má ve svých portfoliích dobré fotografie, ale u těchto prostě „ujeli“. A my chceme pouze upozornit na nedostatky, protože jak praví přísloví – chybami se člověk učí. Tak pojďme na to.

Fotografie Christmas deer od Ondry Klecky představuje nevkusné aranžované zátiší, které je navíc ještě řemeslně odfláknuté. To vážně nešlo kolíčky na prádlo a radiátor v pozadí oříznout? Nic proti mikině či tričku, na němž láhev stojí, ale musí to být poznat? Středová kompozice, láhev se kymácí… Zkrátka snímek, který si zasluhuje jen jedno – navždy smazat a už vůbec jej nikde veřejně nepublikovat.

JSEM | Fotka týdne Nikonblogu
Christmas deer | Foto Ondra Klecka

Úplně stejné doporučení mám pro „dýmovnicový triptych“ (z nějž publikujeme jen jeden snímek) Cathy Blackové. Fotografie postrádají estetiku i myšlenku, trpí moderním kýčovitým klišé odsaturovaného pozadí a navíc minimálně dva ze tří snímků jsou technicky velmi nekvalitní.

JSEM | Fotka týdne Nikonblogu
Photograph | Foto Cathy Blacková

Sdílej

5 komentáře

  1. Docela dobrý nápad, ukázat protiklad a rozebrat na „ujetých“ fotografiích, proč nejsou dobré. Jen bych vynechal jména autorů, nejsou vůbec podstatná a rozhodně bych neuváděl komentáře k nezveřejněným fotkám (viz: „…minimálně dva ze tří snímků jsou technicky velmi nekvalitní“) – nikdo nebude vědět, proč a v čem jsou špatné.
    No, snad jsem tak moc neřekl.

  2. Líbí se mi nápad zveřejnit i nepovedené fotografie zaslané do soutěže JSEM | Fotka týdne Nikonblogu s uvedením konstruktivní kritiky. Vynechat jména autorů, ale podle mě není vhodné. Přeci jen jsou to jejich fotografie, byly autory do soutěže zaslány a jsou zveřejněny i na těchto stránkách. U každé zveřejněné fotografie by měl být jasný její autor. S Honzou ale souhlasím, aby nebyly uváděny komentáře k nezveřejněným fotografiím.
    Sám jsem zvědav, v několika kolech jsem fotografie měl a nikdy vybrány nebyly. Věřím, že kritika by mě mohla posunout vpřed :) Zase časem něco do soutěže přidám.

  3. Děkuji za kritiku,protoze ta cloveku pomáha se zlepsit. Příště tedy jinak :). Fotografii fotil můj přítel a na fotce jsem já.

  4. Díky za kritiku, ale pro mě je Flickr pouze nástroj, jak dostat fotky z foťáku do telefonu, tudíž jsou na Flickru neoříznuté a neupravené. Všechny upravené fotky jsou na mém Instagramu @ondra_klecka.

  5. Tie fotky boli dané do Nikon skupiny autorom, takže autor by si mal byť vedomý, že možno bude menovaný a jeho fotka tu vystavená…a určite menovať autora, nielen v prípade pochvaly ale aj kritiky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *