Capture NX 2 – seznamte se

Pro zpracování digitálních fotografií existuje nepřeberné množství programů, počínaje freewary, tedy softwary zdarma, až po drahé profesionální produkty, typicky nejznámější Adobe Photoshop. Někde ve zlatém středu mezi nimi se pak nachází software, který vyniká výborným poměrem mezi cenou a užitnou hodnotou. Pro Nikon je to jednoznačně Capture NX2.

Úkolem úvodního článku ze série tutorialů na program Capture NX 2 je seznámit vás s pracovním prostředím tohoto softwaru. Avšak ještě dříve, než se k tomu dostaneme, musíme zejména ty čtenáře, kteří o Capture NX 2 ještě neslyšeli, s tímto programem ve zkratce seznámit. Úvodní dvojice otázek tedy zní: „Co je a čím naopak není software Capture NX 2?“

Čím je Capture NX 2?

Capture NX 2 je předně fotoeditor, optimalizovaný pro zpracování souborů typu RAW, pořízených fotoaparáty Nikon (soubory NEF a NRW). RAWy pořízené fotoaparáty jiných značek „nepřečte“, jinak ale samozřejmě zvládne pracovat také s obligátními JPEGy nebo TIFFy. Konverze RAWů Nikonu je však jednou z jeho silných stránek a lze říci, že mezi konkurenčními konvertory poskytuje jedny z nejlepších, možná zcela nepřekonatelné výsledky.

Kromě obvyklých nástrojů, kterými disponuje každý moderní fotoeditor (úprava expozice, kontrastu, vyvážení bílé, retuš, ořez apod…), je druhou specialitou Capture NX 2 možnost úprav obrazu pomocí tzv. U-pointů – této funkci se budeme věnovat v některém z dalších dílů našeho seriálu skutečně detailně. Nyní jen ve zkratce: jde o selektivní úpravy částí snímků, při nichž ale nemusíte pracně vybírat dílčí části obrazu, vše se odehrává velmi jednoduše a intuitivně právě pomocí „kouzelných“ U-bodů. Tento způsob editace se netýká jen běžných úprav typu jas/kontrast/saturace, ale také například lokálního doostření nebo použití funkce D-Lighting.

Capture NX2
Editace fotografie pomocí U-pointů

Byla-li zmínka o optimalizaci pro fotoaparáty Nikon, pak je třeba tuto informaci rozšířit ještě na objektivy. Capture NX 2 pochopitelně umí téměř dokonale eliminovat chromatickou vadu – a to ve většině případů naprosto automaticky při otevření souboru. Samozřejmostí je možnost opravy sférického zkreslení či vinětace.

Cesta zpět vede vždy

Jak jsme si již objasnili v článku RAW ano či ne?, ODKAZ souborový formát RAW vyniká mimo jiné tím, že veškeré úpravy jsou bezztrátové a navíc je lze kdykoliv změnit či úplně vypnout a vrátit se tak k originálu. S tím logicky souvisí možnost vytváření mnohých variant fotografie, a to vždy ve 100% kvalitě. Nyní schází jen dodat – toto všechno samozřejmě Capture NX 2 dokáže takříkajíc beze zbytku.

Čím Capture NX 2 není?

Přestože – jak se dozvíte v dalším tutorialu – je Capture NX 2 vybaven jednoduchým Browserem-prohlížečem snímků, není to organizátor či komplexní správce fotografického portfolia jako třeba Zoner Photo Studio či Adobe Lightroom nebo Aperture od Applu. Capture NX 2 je „pouze“ výkonným a precizním editorem snímků a zejména pak RAWů fotoaparátů Nikon. Většina uživatelů stejně organizuje svoje snímky klasicky ve složkách na disku a k takovéto práci žádnou sofistikovanou organizační nadstavbu nepotřebujete – s jednoduchým Browserem si vystačíte bez problémů.
Také byste měli vědět, že pro Capture NX 2 není dostupná česká lokalizace. Těch pár anglických slovíček ale zvládne každý, že ano?


Sdílej

Jeden komentář

  1. Dobrý den,

    měl bych malou připomínku k poslednímu odstavci tohoto článku. Mohl jste zmínit zdarma dostupný program View NX. Umožňuje jednoduchou editaci i RAWů a je provázaný s Capture NX. Umožňuje nadefinovat odskok i do jiných programů např. do PS. Mimochodem, co mi u obou programů chybí je rovnání kácejících se linií.
    Dovolil bych si přidat moji zkušenost. Několikrát jse zkoušel upravit fotky , pochopitelně z NEFu, v NX2 a ten samý v CameraRaw. V obou případech jsem se snažil o co nejlepší vyýsledek. Fotky jsem pak nechal posoudit pár nezaujatým lidem a vždy vybrali fotku editovanou v NX2. Buďto neumím z CameraRaw vyždímat vše a nebo je NX pro formát NEF, alespoň pro mne, opravdu lepší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *